Broušení - nože, nůžky,
šajby na maso, sekery
Broušení
- nože, nůžky, šajby na maso
- tupý nůž je Vám k .... ničemu

Znáte tu situaci, kdy vytáhnete nůž, chcete jej použít a je tupý. Každý z nás tuto situaci určitě zažil. Je spousta šikovných lidí, kteří si na nabroušení doma troufnou, vždyť je to tak “jednoduché” řeknete si... Musíme však říci, že broušení není tak jednoduché, jak vypadá.

Víte, z jakého materiálu je nůž vyroben? Pod jakým ůhlem by se daný typ měl brousit? Stačí mi obyčenný brusný kámen nebo “V” brousek? Otázek kolem broušení nožů, nůžek, seker je hodně.

Co to je broušení?

Nejprve si musíme říci rozdíl mezi broušením a ostřením. Broušení je odebírání materiálu za účelem určitého výsledku. Zde se jedná o úpravu řezného úhlu – ostří. Broušením můžeme z tupé čepele, která má tvar “U”, je vyštípnutá či zvlněná, vytvořit ostrou, rovnou čepel s tvarem “V”. Správným nabroušením je pak ostří schopné v této podobě vydržet velice dlouho. Používáním nožů dochází k ohýbání jejich ostří, což může způsobit tzv. Falešnou tupost (ostří je přitom ale stále ostré). V tomto případě se tedy jedná o Ostření. Ostřením dochází pouze k narovnání ostří zpět do správné polohy, nedochází tedy k odebírání materiálu.

Co to je broušení?

Nejprve si musíme říci rozdíl mezi broušením a ostřením. Broušení je odebírání materiálu za účelem určitého výsledku. Zde se jedná o úpravu řezného úhlu – ostří. Broušením můžeme z tupé čepele, která má tvar “U”, je vyštípnutá či zvlněná, vytvořit ostrou, rovnou čepel s tvarem “V”. Správným nabroušením je pak ostří schopné v této podobě vydržet velice dlouho. Používáním nožů dochází k ohýbání jejich ostří, což může způsobit tzv. Falešnou tupost (ostří je přitom ale stále ostré). V tomto případě se tedy jedná o Ostření. Ostřením dochází pouze k narovnání ostří zpět do správné polohy, nedochází tedy k odebírání materiálu.

Brusné materiály

Materiály můžeme rozdělit do dvou skupin podle jejich původu – přírodní a syntetické.

Přírodní materiály získáváme úpravou přírodních nerostů – brusného kamene. V dnešní době se nejčastěji používá korund (druhý nejtvrdší nerost), křemen a smirek.

U syntetnických materiálů dochází k nastavení zrnitosti materiálu výrobcem dle potřeby. Zrnitost materiálu je pak stejná po celé délce brusného nástroje. Patří zde umělé diamanty, nitrid boru, karbid křemíku aj. Požadovaného materiálu se dosáhne tavením v pecích, ten se posléze drtí a tvaruje do požadovaného výsledku.

Brusné materiály

Materiály můžeme rozdělit do dvou skupin podle jejich původu – přírodní a syntetické.

Přírodní materiály získáváme úpravou přírodních nerostů – brusného kamene. V dnešní době se nejčastěji používá korund (druhý nejtvrdší nerost), křemen a smirek.

U syntetnických materiálů dochází k nastavení zrnitosti materiálu výrobcem dle potřeby. Zrnitost materiálu je pak stejná po celé délce brusného nástroje. Patří zde umělé diamanty, nitrid boru, karbid křemíku aj. Požadovaného materiálu se dosáhne tavením v pecích, ten se posléze drtí a tvaruje do požadovaného výsledku.

Tvrdost a dělení

Pro kvalitní broušení je třeba vždy více zrnitostí brusných předmětů. K broušení je dobré požít alespoň 4 hrubosti brusných kamenů (od hrubého až po jemný). Použití různých brusných kamenů má za výsledek jemně vroubkované ostří či úplně hladké. Je rozdíl tedy brousit předměty, které se využívají v tahovém řezu, a které v tlakovém řezu.

Tvrdost a dělení

Pro kvalitní broušení je třeba vždy více zrnitostí brusných předmětů. K broušení je dobré požít alespoň 4 hrubosti brusných kamenů (od hrubého až po jemný). Použití různých brusných kamenů má za výsledek jemně vroubkované ostří či úplně hladké. Je rozdíl tedy brousit předměty, které se využívají v tahovém řezu, a které v tlakovém řezu.

Materiály nožů, nůžek, šajb, seker...

Nože se vyrábí z nejrůznějších materiálů od nerezové oceli, úhlíkovky až po damaškovou ocel. Jejich broušení však není stejné. Už i samotná ocel má různé složení a je třeba brát v potaz jejich rozdílnou  brousitelnost.

Odolná vůči korozi díky vysokému objemu legujících prvků: Fazeta není až tak dobře brousitelná jako u uhlíkové oceli. Její řezivost je však velmi dobrá. Na tento typ se používá například diamantový brousek.

Jejich brousitelnost je dobrá. Mají dobrou řezivost a drží ostří. Jsou však náchylné na vylamování fazety díky tvrdosti. Další nevýhodou je náchylnost ke korozi.

Jedná se o skování více vrstev různých materiálů tak, aby došlo k využití jejich jednotlivých vlastností. U těchto druhů je broušení složitější.

Může být nerezová i uhlíková. Jendá se o poměrně moderní technologii a je považována za nejlepší nožírenský materiál. Ocel je ve většině případů nerezová, houževnatá a velmi tvrdá.

Zde řadíme například využití keramiky, titanu a plastu.

Úhel broušení

Další velmi nutnou znalostí je, pod jakým ůhlem daný nůž/nůžky máte brousit. Každý je jedinečný a potřebuje jiný postup v závislosti na materiálu, využití, tvaru apod. Existuje 5 základníchůbrousících úhlů. Úhly označují úhel jedné strany fazety vůči ose čepele.

– úhel 10° a méně, jedná se o extrémě ostrou čepel

– úhel 12-18°. Tyto nože nejsou určeny na sekání, které fazetu ničí.

– úhel 18-25°. Nože jsou stále ostré, ale nevykazují přílišnou křehkost.

 – úhel 25-30°. Ostří vydří delší dobu a je odolné vůči hrubému zacházení. Je možné s nimi i sekat.

– úhel 30-35°. Určeno pro hrubé zacházení, sekání tvrdých materiálů.

Způsoby broušení

Broušení je technika vyžadující nutnou dávku zkušeností, trpělivosti a profesionálního vybavení.

V této oblasti se snažíme neustále zdokonalovat. Není to jednoduché a je potřeba zmínit, že na vybavení dílny záleží jen na 50% , ten zbytek je na osobnosti a zkušenostech člověka co za strojem stojí. Broušení tak může trvat 10 minut ale klidně i hodinu až dvě. Proto nabízíme broušení nožů dvojím způsobem a tím pádem máme i dvojí ceny za různou kvalitu.

Strojové broušení

Nože brousíme na speciální brusce Tormek T8 , která staví přesnost broušení na maximální úroveň, a to díky stojanu, jenž je odlitý jako jeden kus. Toto zajišťuje minimální vůli na
uložení univerzální opěry a poskytuje Vám ty nejlepší podmínky k dosažení nejlepších výsledků broušení. Bruska pracuje na principu pomaloběžného kotouče chlazeného vodou.

Brousíme na speciální brusce Tormek T8

Ruční broušení

K ručnímu broušení využíváme skvělého pomocníka, brousíme na přípravku KAZAK PRO, který je určen pro broušení kuchyňských, loveckých i zavíracích nožů pod přesně definovaným úhlem. Výhodou je, že postupně umožňuje použití špičkových brusných kamenů různých zrnitostí a tím lze dosáhnout výsledku za který se nemusíme stydět a troufneme si i na speciální kuchařské nože.

Brousíme na přípravku KAZAK PRO

Víte, z jakého materiálu jsou vaše nože, které chcete nabrousit? Víte jaký brusný materiál máte použít? Pokud nevíte zvažte nabroušení odborníkem ze Svět zámků.

Vaše nože, nůžky, řeznické šajby, sekery dokážeme profesionálně a rychle nabrousit.

Zastavte se k nám v Uherském Hradišti, v UNI HOBBY ve Zlíně nebo Hodoníně. Také nám můžete nože zaslat poštou.

Máte jakýkoliv dotaz k broušení vašich nožů, nůžek, seker a šajb?

Víte, z jakého materiálu jsou vaše nože, které chcete nabrousit? Víte jaký brusný materiál máte použít? Pokud nevíte zvažte nabroušení odborníkem ze Svět zámků.

Vaše nože, nůžky, řeznické šajby, sekery dokážeme profesionálně a rychle nabrousit.

Zastavte se k nám v Uherském Hradišti, Zlíně, Hodoníně nebo nám je zašlete poštou.

JAK POSLAT VAŠE NOŽE, NŮŽKY K NABROUŠENÍ K NÁM?

Jednoduše! Zašlete na adresu: Klíčové centrum, Uherské Hradiště, Hradební 1250, 686 01

Nabroušené nože, nůžky, šajby zasíláme zpět do 2 dnů od doručení po celé ČR.

JAK PŘIPRAVIT ZÁSILKU K ODESLÁNÍ?

Nože, nůžky, šajby zabalte do utěrky nebo hadru tak, aby byly od sebe odděleny vždy alespoň jednou vrstvou látky, všechny je pak stáhněte např. potravinářskou fólií. Vložte do kartonové krabice (možno ještě zabalit navíc do bublinkové folie a volný prostor vyplňte tak, aby balení s noži bylo v krabici zajištěno proti pohybu.

Odešlete na adresu uvedenou výše, nezapomeňte přidat adresu pro zpětné zaslání, v případě firmy také IČO a DIČ. Jsme plátci DPH.

JAKÉ JSOU CENY ZA BROUŠENÍ ?

Ceník broušení:

Nůž do délky 12 cm - 65 Kč
Nůž délky 12 - 18 cm 75 Kč
Nůž nad 18 cm - 95 Kč

Ruční broušení pomocí kamenů - 280 Kč (nože šéf kuchaře, lovecké nože, exkluzivní nože)

Nůžky kancelářské - 80 Kč Nůžky kadeřnické - 270 Kč
Nůžky krejčovské 300 Kč
Sekera tábornická - 90 Kč
Sekera štípací - 150 Kč

Uvedené ceny jsou s DPH.

Máte jakýkoliv dotaz k broušení vašich nožů, nůžek, seker a šajb?

Tento web používá soubory cookie, aby vám zajistil co nejlepší zážitek na našem webu. Užíváním webu s tím souhlasíte.